Mindfulness-Based Compassionate Living

Wanneer we mindfulness beoefenen leren we om bewust aanwezig te zijn bij het leven zoals het zich van moment tot moment aan ons voordoet. Maar hoe gaan we om met momenten die extra moeilijk en pijnlijk voor ons zijn en waar we onder lijden? Dat is een uitdaging waar we allemaal voor komen te staan. We leven nu eenmaal in een kwetsbaar bestaan en krijgen vroeg of laat te maken met tegenslag, verlies van wat ons dierbaar is, ziekte en ouder worden. De sleutel is dat we leren het leven niet alleen met mindfulness maar ook met heartfulness tegemoet te treden. Dat wil zeggen: met compassie of mededogen.

Toch doen we vaak het tegenovergestelde. We zijn hard voor onszelf. We vinden dat we niet kwetsbaar mogen zijn, schamen ons en isoleren ons van anderen. We luisteren naar een innerlijke criticus terwijl we een innerlijke helper nodig hebben Compassie is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel van onszelf als van anderen, en de moed en bereidheid hebben om er wat aan te doen. Het is dus niet overmatig dienstbaar zijn aan anderen en jezelf verwaarlozen. Het is ook niet zwelgen in zelfmedelijden ten koste van anderen. Het is de weg ontdekken hoe zorg voor jezelf en zorg voor anderen hand in hand kunnen gaan. Elk mens beschikt over het vermogen tot compassie, maar niet altijd heeft dit vermogen de kans gekregen tot bloei te komen. Gelukkig kan daar door oefening wat aan worden gedaan.

De Compassietraining of Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) is ontwikkeld door Erik van den Brink en Frits Koster voor hen die al vertrouwd zijn met mindfulness-beoefening en de helende werking van mindfulness willen verdiepen met oefeningen in compassie. Het is gebaseerd op een wetenschappelijk gefundeerde visie op het belang van (zelf)compassie. Zelfcompassie blijkt nauw samen te hangen met onze gezondheid en ons welzijn – fysiek, psychisch en sociaal.

© 2017 Erik van den Brink, www.mbcl.nl

Terwijl ik wakker word in een droom
val ik in mijn eigen armen.
... Waar bleef je zo lang?

Mindfulness-Based
Lou Hartman

Voor wie?
Heb je gemerkt dat je baat hebt bij mindfulness-oefeningen, maar vind je het best moeilijk deze te integreren in je dagelijkse leven? Blijven inzichten vaak in je hoofd hangen zonder dat ze deel worden van je leven (‘Ik snap het wel, maar voel het niet’)? Heb je last van hardnekkige patronen van zelfkritiek, jezelf terugtrekken of je zelf overvragen?

Kun je wel wat meer oefening gebruiken in een vriendelijker houding naar jezelf en/of anderen?
Is het antwoord op een of meer van deze vragen bevestigend, dan kan de Compassietraining een waardevol vervolg zijn. Je krijgt dan een oefenprogramma aangeboden om meer warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met jezelf en anderen te ervaren.

Criteria voor deelname?
Je hebt eerder een mindfulnesstraining gevolgd (MBSR, MBCT of gelijkwaardig programma).

Tijdsinvestering?
8 bijeenkomsten van 2 1⁄2 uur en een extra oefendag(deel); 45 minuten per dag thuis oefenen.

Werkwijze?
Deze is vergelijkbaar met een mindfulnesstraining. Er zijn 8-12 deelnemers. In de bijeenkomsten worden geleide meditaties gedaan die worden nabesproken. Je hoeft niet meer te delen dan je wilt. Thema’s die aan de orde komen: hoe het voorstellingsvermogen voor en tegen ons kan werken; de veilige plek; de compassievolle metgezel; compassievol omgaan met weerstand, verlangen, schuld, schaamte, lastige patronen en de innerlijke pestkop; compassie belichamen en een innerlijke helper voeden; het goede binnenlaten en ruimte maken voor geluk; vergeving van onszelf en anderen; de vier levensvrienden: vriendelijkheid, medevreugde, mededogen en gelijkmoedigheid.

Helpende inzichten uit de psychologie en neurowetenschappen worden in begrijpelijke taal uitgelegd. Voor thuis zijn er voor elke week oefensuggesties aan de hand van een werkboek met audio-materiaal.

Er wordt gewerkt met het hulpboek Compassie in je leven (Boom, 2015) van Frits Koster en Erik van den Brink, met downloadbare oefeningen.


Data en Programma:

8 weekse Mindfulness-Based Compassionate Living training

Start april, data:
3, 17 en 24 april
15 en 29 mei
12 juni

Investering: 495 euro excl. btw
Inclusief begeleiding opdrachten, hand-outs en audiomateriaal.

Voor meer informatie en aanmelden:

Trainer: Danielle Brunsting
M: info@centrumheartful.com
T: 06-24452231
Rijksstraatweg 167
Loenen aan de Vecht