Zelfcompassie/making friends with yourself

Lorraine Hobbs en Karen Bluth zijn voorlopers in het veld van zelfcompassietraining voor tieners en jong volwassenen. Samen hebben het Mindful Self-Compassion programma voor volwassenen, ontwikkeld door Kristin Neff en Christopher Germer, aangepast voor tieners. In een pilotstudie liet deelname aan dit programma een significante vermindering van depressie, angst, ervaren stress en negatieve stemmingen zien.

in dit programma leer je de sleuteloefeningen uit het 8-weekse compassie programma. Merk hoe krachtig en transformatief de beoefening van zelfcompassie kan zijn terwijl je de uitdagingen van deze levensfase aangaat.

Zelfcompassie: wat is het?
Zelfcompassie is een innerlijke houding van vriendelijkheid voor onszelf wanneer dingen misgaan in ons leven. De meesten van ons kunnen onze vrienden en dierbaren met warmte, tederheid en geduld bejegenen wanneer zij door moeilijke periodes gaan, tekortkomen of falen maar we vinden het een stuk moeilijker om onszelf met dezelfde kwaliteiten van compassie te bejegenen in soortgelijke situaties. Zelfcompassie is gericht op diegene die lijdt en moedigt ons aan om de belangrijke vraag ‘wat heb ik nodig?’ te beschouwen. Door een moeilijkheid te herkennen (mindfulness), te zien dat deze ervaringen deel zijn van elke mensenleven (gedeelde menselijkheid), en te verbinden met onze natuurlijke capaciteit van vriendelijkheid jegens lijden (zelf-vriendelijkheid), kunnen we gezonde en duurzame patronen ontwikkelen in onze relatie met alle levensomstandigheden, vooral tijdens de adolescentie wanneer de wereld soms op z’n kop lijkt te staan.

Zelfcompassie: Hoe leer je dat?

Zelfcompassie kan door iedereen geleerd worden, ook kinderen en tieners en zelfs diegenen die niet genoeg liefde in hun kindertijd ontvangen hebben of diegenen die het gênant vinden vriendelijk te zijn voor zichzelf. Het is een moedige mentale houding die opkomt tegen kwaadaardigheid zoals het ongemak dat we onszelf onopzettelijk toedoen door zelfkritiek, zelf-afzondering, en piekeren wanneer dingen misgaan. Zelfcompassie geeft de emotionele kracht en weerstand waardoor we onze tekortkomingen kunnen toegeven, vergeven en met zorg en respect kunnen reageren op onszelf en anderen; we kunnen helemaal mens zijn.

Na deelname aan deze training kun je:

-Zelfcompassie in het dagelijks leven beoefenen
-De wetenschap achter zelfcompassie begrijpen en hoe dat werkt in het tienerbrein.
-Begrijpen hoe je jezelf kan motiveren met vriendelijkheid in plaats van kritiek.
-Weten hoe je moeilijke emoties met meer gemak tegemoet kan treden.
-Beter omgaan met vermoeidheid, stress, angst, depressie en negatieve stemmingen.
-De kunst van genieten en zelfwaardering beoefenen.
-Simpele zelfcompassie oefeningen uitvoeren.

Voor meer informatie en aanmelden:


Trainer: Danielle Brunsting
M: danielle@centrumheartful.com

Rijksstraatweg 167
Loenen aan de Vecht