Yoga vormen bij Centrum Heartful  

Yin yoga

Yin yoga is een tegenhanger van het snelle en met talloze gepaard gaande westerse leven. In Yin Yoga verloopt alles langzaam , je neemt er de tijd voor je lichaam en je gevoel, het zijn in het moment.

In Yin Yoga blijf je tussen de 3 en 20 minuten in een bepaalde houding, met een bepaald aandachtsgebied. Dat is meestal de onderrug of de verschillende spiergroepen in de benen, zoals de quadriceps aan de voorkant en de hamstrings aan de achterkant.

Hoewel Yin Yoga een langzame vorm van yoga is, kan het toch erg intens zijn. Je blijft namelijk relatief lang in een houding en bereikt daarbij niveaus in je lichaam die voorbij de spieren gaan, zoals bindweefsel(ofwel fascia). Dit bindweefsel bevindt zich overal in je lichaam en dus ook in je spieren. Yin Yoga zorgt ervoor dat je ook op diepere niveaus flexibiliteit ontwikkelt, waardoor de ‘flow van chi’ wordt bevorderd en eventuele energetische blokkades worden opgeheven.

Yin yoga is zeer effectief bij het verminderen van rugklachten. Yin yoga bevat veel elementen van mindfulness en heeft een meditatief en rustgevend karakter.

Soms wordt er tijdens de Yin les een Yin Nidra gedaan.

Yin Yoga Nidra

In een tijd waarin rust en heling zo welkom is, is het weinig verrassend dat deze yogavorm blijft winnen aan populariteit. Nidra, de ‘yoga slaap’, doet ons opladen, boost onze creativiteit en helpt ons vrij te maken van stress op een dieper bewustzijnsniveau.

Door middel van zachte yin houdingen worden lichaam en geest steeds dieper tot ontspanning gebracht om langzaam de overgang naar de yoga nidra (sanskriet voor slaap van de yogi’s) te maken. Tijdens de yoga nidra gaat je lichaam naar een slaapstand en je geest komt in een diepe staat van ontspanning maar is tegelijkertijd heel alert. Alle zintuigen behalve gehoor worden uitgeschakeld. Je werkt naar deze staat toe door middel van een aantal systematische oefeningen en visualisaties. Je gaat stress echt loslaten en kunt je na yoga nidra dan ook zeer ontspannen en opgeladen voelen.

Aerial Yoga

Bij deze yoga vorm word je ondersteund door een doek/hangmat als partner om te balanceren, zweven, schommelen en misschien zelfs ondersteboven te hangen en zo te werken aan kracht en souplesse, zowel fysiek als mentaal. Gebruik makend van de zwaartekracht kan je je wervelkolom verlengen en spanning uit rug, nek en schouderpartij halen. De aerial les geeft een gevoel van plezier en vrijheid.

Ashtanga *intensieve les

In deze les voer je een vaste serie houdingen uit. Het omhoog gaan van de hartslag breng je in balans met een goede ademhaling. Drukte in het hoofd leer je vervangen door een focus op wat je op dat moment doet. In deze les ga je zweten en loop je fysiek en mentaal sterker naar buiten.

Vinyasa Yoga *intensieve les

Voor de Yogi die graag wil bewegen en zich lichamelijk wil ontwikkelen. Het opbouwen van conditie, kracht, flexibiliteit, innerlijke rust en het juist leren toepassen van je adem, zijn voor jou belangrijke doelen binnen deze vorm van yoga. Vinyasa yoga is een dynamische manier om diverse series uit te voeren.

Pilates

Pilates is een fysieke en mentale conditietraining die je kracht, flexibiliteit, evenwicht en coördinatie verbetert, alsook stress wegneemt, concentratie verbetert en algemene gezondheid verbetert.

Dankzij Pilates wordt je volledige lichaam sterker, stabieler en leniger, krijg je een betere houding en worden typische rug, schouder en nekklachten aangepakt. Pilates is efficiënt voor je manier van bewegen in andere sporten alsook in het dagelijkse leven. Er wordt ook gewerkt op ademhaling en concentratie waardoor stress vermindert en je je algemeen beter voelt en er beter uit ziet.

Pilates bestaat uit een reeks van vaste opeenvolgende oefeningen die worden beoefend op een mat. In deze oefeningen trainen we alle spiergroepen en werken we op het correct bewegen vanuit de “Core” of “Powerhouse” zoals dit in Pilates wordt benoemd. Dit omvat de buik, lage rug en bekken. Pilates is voor iedereen: groot of klein, sterk of zwak, topsporters of mensen in revalidatie, zwaar of licht, stram of lenig, .. het heeft z’n effect voor iedereen en de oefeningen kunnen aangepast worden indien er bepaalde blessures of moeilijkheden zijn.

Do-In yoga

Healing en bezieling met Do-In Yoga
Met de lichaamsgerichte energie oefeningen uit de Traditionele Chinese geneeskunde zoals meridianen strekken en met behulp van acupressuur, yoga, meditaties, visualisaties, yin en yang yoga, kom je steeds meer uit je hoofd en kun je weer meer en meer gaan vertrouwen op je gevoel. Je volgt met aandacht het stromen van de energie in het lichaam;

“energy flows where attention goes”

Aerial Yin yoga

een combinatie van aerial yoga waarbij we het aerial doek gebruiken en yin houdingen doen. Deze houdingen zijn 3-5 minuten. Door zo min mogelijk spierkracht te gebruiken kun je openen en stretchen op het dieper liggende weefsel. We stimuleren de doorbloeding en hiermee houden we ook de gewrichten en het lichaam soepel. Samen met het doek en de zwaartekracht help je je lichaam om spanning en stress los te laten. Ruimte in je lichaam creëert ruimte in je hoofd.

Callanatics

Callanetics is een fitnessprogramma dat tot doel heeft je lichaam sterker te maken en in vorm te brengen. Dat resultaat wordt bereikt door rustig uitgevoerde spierversterkende oefeningen. De spieren worden getraind door de afwisseling tussen spanning en ontspanning.

De trainingen bestaan uit afwisselend statisch en dynamisch uitgevoerde oefeningen die zich vooral richten op de diepere buik-, billen-, benen- en rugspieren. Bij callanetics draait alles om low impact-oefeningen. Dat betekent dat er vooral grondoefeningen gedaan worden en er niet gesprongen wordt en de les voor iedereen geschikt is. De oefeningen worden in rustig tempo uitgevoerd en zijn makkelijk te volgen voor beginnende of minder ervaren sporters.

Essentrics

Essentrics is een dynamische, full-body workout. Gebruikmakend van vloeiende bewegingen op motiverende muziek creëer je bewegingsvrijheid in gewrichten en pezen en worden je spieren versterkt en verlengd.

Hierdoor ontstaat souplesse en ruimte in je fascia (bindweefsel) en kracht in het lichaam, waardoor je je beter in balans voelt en mentaal sterker in het dagelijks leven. Het zorgt voor herstel bij langdurige blessures en stijfheid.

Deze vorm van bewegen is gebaseerd op technieken uit zowel de Tai Chi, Yoga, als ballet De work-out is niet belastend voor het lichaam dus voor alle niveaus geschikt.